Geschiedenis

This image for Image Layouts addon

Het domein waar restaurant Boeckhaege gelegen is, heeft reeds een lange en bewogen geschiedenis achter de rug.
Laat uw verbeelding de vrije loop en reis met ons terug in de tijd…

De verschillende eigenaars van het domein

Jean Cambier-Magherman - advocaat, eigenaar van een textielweverij en schepen van Ronse – koopt in 1898 het domein bovenop de Kruisberg, midden het groen. Hij bezat reeds een stadswoning op de huidige Rooseveltplaats in Ronse, maar laat rond de eeuwwisseling een landhuis bouwen op zijn nieuwe domein . De naam van de architect van ‘villa Cambier’ is voorlopig nog niet teruggevonden in de archieven.

In die tijd was permanente bewoning praktisch onmogelijk door het gebrek aan comfort. De eigenaars gebruikten het landhuis enkel tijdens de zomermaanden of op zonnige dagen. Ze kwamen er genieten van het panoramisch zicht over Ronse en van de gezonde buitenlucht.

Het domein werd onderhouden door de pachters van de kleine hoeve die J. Cambier in 1906 op dit domein liet bouwen.

Meer permanente bewoning zal slechts mogelijk zijn na de uitbreiding van de villa in 1938 door Raoul Cambier.

Wanneer Jean Cambier in 1941 steft, wordt de totale eigendom overgedragen aan zijn zoon Raoul Cambier-Bichot. Die was gehuwd met een zekere Marie Bichot uit Beaune (Bourgondië, Frankrijk).
Raoul verbleef het grootste deel van het jaar in Beaune, waar hij wijn verdeelde onder de naam ‘A. Bichot’. Ook hij kwam zich enkel tijdens de zomermaanden in Ronse vestigen. In de kelders van het landgoed bottelde hij de wijn.

In 1953 overlijdt Raoul Cambier in Nice. Zijn goederen in 1964 verdeeld onder zijn vrouw en kinderen. Weduwe Cambier-Bichot vestigt zich op het domein. Tot haar overplaatsing naar een rusthuis trekt ze zich terug in een paar kamers van de noordelijke uitbouw.

Na de dood van Marie Cambier-Bichot blijven vier erfgenamen over: Christiane, Marie-Aleth, Chantal en Christian Cambier.

Ze verkochten het landgoed in 1987 aan de huidige eigenaars Nicolas en Sylvie Lecluse. Sindsdien wordt het domein permanent bewoond en is er tevens een restaurant op het gelijkvloers ingericht.

vakantieverblijf ronse renaix oudenaarde vlaamse ardennen

Van ‘villa Cambier’ tot restaurant Boeckhaege

Nadat Marie Cambier-Bichot verhuist naar een rusthuis, staat de villa meer dan 10 jaar leeg.
In die periode vervalt het landgoed bijna tot een ruïne. De leegstand had voor een alles overwoekerende vegetatie gezorgd en op verschillende plaatsen sijpelde er vocht binnen. Tot overmaat van ramp werd het huis de biotoop van plunderaars en kleine (soms minder kleine) vandaaltjes.
Ook het omringende park verkeerde in een erbarmelijke toestand.

Van 1987 tot 1993 werd het huis door de huidige eigenaars systematisch gerestaureerd en verbouwd tot een horecazaak en woning. Bij de werken heeft men zoveel mogelijk de originele muurpanelen en lambriseringen gerecupereerd en geïntregreerd in het nieuwe plan.

Mede hierdoor doet een bezoek aan Vakantiewoing Boeckhaege onvermijdelijk wegdromen naar fascinerende tijden, die lang vervlogen zijn…

Adres :
Kruisstraat 341 • 9600 Ronse